TRIBUNPONTIANAK.CO.ID - Yuk simak soal PTS Bahasa Inggris  Kelas 3 SD Semester 1 tahun 2026.

Penilaian Tengah Semester (PTS) SD adalah kegiatan penilaian yang dilakukan untuk mengukur pencapaian kompetensi dan pemahaman peserta didik terhadap materi pembelajaran yang telah dipelajari selama pertengahan semester.

Dalam penerapan Kurikulum Merdeka, istilah dan bentuk asesmen dapat disesuaikan dengan kebijakan sekolah. 

Soal yang dilengkapi dengan jawaban bisa dimanfaatkan untuk bahan belajar dirumah maupun untuk uji pemahaman siswa.

Inilah soal dan jawaban latihan PTS Bahasa Inggris Kelas 3 SD Semester 1 Tahun 2026 dilansir dari sejumlah sumber:

• 50 Soal PTS Pendidikan Pancasila Kelas 3 SD Semester 1, Materi Peraturan hingga Keberagaman

Soal Bahasa Inggris Pilihan Ganda
1. Cloudy artinya ....

a. Cerah
b. Gelap
c. Mendung
d. Panas

Jawaban: C. Mendung

2. Tulisan Bahasa Inggris di bawah ini yang benar adalah ....

a. Wintter
b. Witter
c. Winnter
d. Winter

Jawaban: D. Winter

3. Andi: “How, ................., Tia?”
Tia: “It's very hot.”

a. The weather today
b. Thank you
c. What weather is it
d. Hello

Jawaban: A. The weather today

4. Brightly artinya ....

a. Cerah
b. Gelap
c. Mendung
d. Panas

Jawaban: A. Cerah

5. Air artinya ....

a. Air
b. Langit
c. Udara
d. Sungai

Jawaban: A. Air

6. Santi is hungry. She wants to ....

a. Eat
b. Drink
c. Sleep
d. Play

Jawaban: A. Eat

7. “Ayahku suka nasi goreng.” The English sentence is ....

a. My father likes fried noodles.
b. My father likes fried chicken.
c. My father likes fried rice.
d. My father likes fried meat.

Jawaban: C. My father likes fried rice.

8. These are things in the bedroom, except ....

a. Mattress
b. Bed
c. Motorcycle
d. Pillow

Jawaban: C. Motorcycle

9. “Ini adalah sebuah bantal.” The English sentence is ....

a. This is a pillow.
b. This is a chair.
c. This is a blanket.
d. This is a clock.

Jawaban: A. This is a pillow.

10. “Father puts motorcycle in the garage.” The Indonesian sentence is ....

a. Ayah meletakkan motor di halaman.
b. Ayah meletakkan meja di ruang tamu.
c. Ayah meletakkan sepeda di teras.
d. Ayah meletakkan sepeda motor di garasi.

Jawaban: D. Ayah meletakkan sepeda motor di garasi.

11. Mr. Budi is my father. So, Mrs. Budi is ....

a. My mother
b. My grandmother
c. My sister
d. My uncle

Jawaban: A. My mother

12. “Mereka adalah keluarga saya.” The English sentence is ....

a. They are my brother.
b. They are my family.
c. They are my friends.
d. They are my children.

Jawaban: B. They are my family.

13. “This is a horse” artinya ....

a. Ini adalah kucing.
b. Ini adalah kelinci.
c. Ini adalah kuda.
d. Ini adalah ayam.

Jawaban: C. Ini adalah kuda.

14. “Energy cannot be created by humans. Energy cannot also be destroyed. Energy can only be changed from one form to another.”

Kata destroyed artinya ....

a. Dihancurkan
b. Dibuang
c. Dibuat
d. Diciptakan

Jawaban: A. Dihancurkan

15. We use a stove for ....

a. Watering plants
b. Cooking
c. Sweeping the floor
d. Cutting paper

Jawaban: B. Cooking

16. Thermal energy artinya ....

a. Energi listrik
b. Energi kimia
c. Energi panas
d. Membuat energi

Jawaban: C. Energi panas

17. Glen: “Hey, Jeki!”
Jeki: “Oh, how are you, Glen?”
Glen: “I'm good. By the way, do you feel that the weather is so hot?”
Jeki: “Yeah, I think so.”

Dalam dialog di atas, kita dapat menyimpulkan bahwa cuaca sedang ....

a. Dingin
b. Sejuk
c. Panas
d. Mendung

Jawaban: C. Panas

18. I am hungry. I want to ....

a. Sleep
b. Drink
c. Take a bath
d. Eat

Jawaban: D. Eat

19. I am thirsty. I want to ....

a. Sleep
b. Take a bath
c. Eat
d. Drink

Jawaban: D. Drink

20. I am sleepy. I want to ....

a. Sleep
b. Eat
c. Drink
d. Take a bath

Jawaban: A. Sleep

21. I have two ....

a. Head
b. Nose
c. Eyes
d. Mouth

Jawaban: C. Eyes

22. S – O – U – R – E – L – D – H. What is the correct word?

a. Hand
b. Shoulder
c. Hair
d. Eyes

Jawaban: B. Shoulder

23. My mother is ................. in the kitchen.

a. Taking a bath
b. Playing
c. Sleeping
d. Cooking

Jawaban: D. Cooking

Text for Questions 24–27
I have a big house.

My house is beautiful and clean.

There are a living room, kitchen, dining room, three bedrooms, two bathrooms, and a garage.

There is also a garden in the yard.

I live with my mom and dad in my house.

24. How is the house?

a. The house is big, beautiful and clean.
b. The house is dirty.
c. The house is smelly.
d. The house is small.

Jawaban: A. The house is big, beautiful and clean.

25. There are ................. rooms in the house.

a. 3
b. 4
c. 5
d. 9

Jawaban: D. 9

26. There is a ................. in the yard.

a. Dog
b. Cat
c. Garden
d. Fence

Jawaban: C. Garden

27. “I live with my ................. in my house.”

a. Grandma
b. Mom and dad
c. Uncle
d. Alone

Jawaban: B. Mom and dad

28. “Benefit” in Indonesian language is ....

a. Manfaat
b. Contoh
c. Tumbuhan
d. Sumber

Jawaban: A. Manfaat

29. Wood can be used as a ....

a. Clothing material
b. Source of food
c. Healthy
d. Industrial raw material

Jawaban: D. Industrial raw material

30. Cotton can be used as a ....

a. Clothing material
b. Source of food
c. Healthy
d. Industrial raw material

Jawaban: A. Clothing material

31. Ginger can be used as a ....

a. Clothing material
b. Source of food
c. Healthy
d. Industrial raw material

Jawaban: B. Source of food

32. Crocodile skin is used to make clothing raw materials. “Clothing” means ....

a. Kulit
b. Pakaian
c. Digunakan
d. Membuat

Jawaban: B. Pakaian

33. When do we have to water the plants?

a. In the morning
b. In the afternoon
c. In the evening
d. In the morning and evening

Jawaban: D. In the morning and evening

34. “Object” in Indonesian language is ....

a. Benda
b. Benda hidup
c. Benda mati
d. Batu

Jawaban: A. Benda

35. A bottle can be made of ....

a. Wood
b. Paper
c. Plastic
d. Glass

Jawaban: C. Plastic

36. A chair and a table can be made of ....

a. Wood
b. Paper
c. Plastic
d. Glass

Jawaban: A. Wood

37. “Liquid” in Indonesian language is ....

a. Padat
b. Cair
c. Gas
d. Oksigen

Jawaban: B. Cair

38. a – that – tiger – is

The correct order is ....

a. That is a tiger.
b. That is tiger a.
c. A tiger that is.
d. Is that a tiger?

Jawaban: A. That is a tiger.

39. Animal in Indonesian is ....

a. Buas
b. Peliharaan
c. Binatang
d. Tumbuhan

Jawaban: C. Binatang

40. Nose, eye and ear are parts of our ....

a. Body
b. Leg
c. Stomach
d. Head

Jawaban: D. Head

41. “We have two ears.” The Indonesian sentence is ....

a. Kita punya dua jari.
b. Kita punya dua tangan.
c. Kita punya dua mata.
d. Kita punya dua telinga.

Jawaban: D. Kita punya dua telinga.

42. Mouth in Indonesian is ....

a. Gigi
b. Bibir
c. Lidah
d. Mulut

Jawaban: D. Mulut

43. Whiteboard in Indonesian is ....

a. Kayu putih
b. Papan tulis hitam
c. Papan tulis putih
d. Penghapus

Jawaban: C. Papan tulis putih

44. is – pencil – your – this – ?

The correct order is ....

a. Is this pencil your?
b. This is your pencil?
c. Is this your pencil?
d. Pencil your is this?

Jawaban: C. Is this your pencil?

45. “This is a bag.” The Indonesian sentence is ....

a. Ini adalah sebuah keranjang.
b. Itu adalah sebuah bola.
c. Ini adalah sebuah bendera.
d. Ini adalah sebuah tas.

Jawaban: D. Ini adalah sebuah tas.

46. “Bayu sedang belajar.” The English sentence is ....

a. Bayu is reading.
b. Bayu is swimming.
c. Bayu is singing.
d. Bayu is studying.

Jawaban: D. Bayu is studying.

47. “Apakah ini seekor kuda?” The English sentence is ....

a. Is this a dog?
b. Is this a giraffe?
c. Is this a horse?
d. Is this a cat?

Jawaban: C. Is this a horse?

48. “Itu adalah sebuah penggaris.” The English sentence is ....

a. That is a ruler.
b. That is a table.
c. That is a flag.
d. That is a book.

Jawaban: A. That is a ruler.

49. t – e – n – o – w – t – y – e – n

The correct word is ....

a. Twenty-two
b. Thirty-one
c. Twenty-one
d. Thirty-nine

Jawaban: C. Twenty-one

50. Forty-nine in Indonesian is ....

a. Empat sembilan
b. Empat puluh delapan
c. Sembilan belas
d. Empat puluh sembilan

Jawaban: D. Empat puluh sembilan

51. What number comes after forty-six?

a. Forty-nine
b. Forty-eight
c. Forty-seven
d. Forty-five

Jawaban: C. Forty-seven

52. “Ini adalah angka dua puluh tujuh.” The English sentence is ....

a. This is number seventeen.
b. This is number seventy.
c. This is number twenty-six.
d. This is number twenty-seven.

Jawaban: D. This is number twenty-seven.

53. River artinya ....

a. Air
b. Langit
c. Udara
d. Sungai

Jawaban: D. Sungai

54. Tulisan Bahasa Inggris di bawah ini yang salah adalah ....

a. Rain
b. Arrive
c. Rise
d. Aris

Jawaban: D. Aris

55. “Indonesia is a country that is on the equator of the earth. The season in this country has only 2 types, namely the rainy season and the dry season.”

Kata country memiliki arti ....

a. Desa
b. Negara
c. Wilayah
d. Benua

Jawaban: B. Negara

Contact to : xlf550402@gmail.com


Privacy Agreement

Copyright © boyuanhulian 2020 - 2023. All Right Reserved.